I början av 1980-talet var det dominerande att använda en betongbalk för att ansluta prefabricerade pelare.
”Den metoden var lika gammal som Adam. Redan under Romarrikets storhetstid användes den metoden för att sätta upp pelare. Men det var varken särskilt snabbt eller säkert, förklarar Raimo Lehtinen. Raimo Lehtinen började på Peikko 1989 som forsknings- och utvecklingsingenjör.
En annan metod var svetsning. För en konstruktör kunde det vara svårt att beräkna, på plats va svetsningen svårhanterlig och tog lång tid. Det fanns flera tydlig förbättringsområden.
På Peikko´s FoU avdelning funderande man på om en skruvad lösning kunde användas istället.
De första gångerna som skruvade pelaranslutningar användes var 1983, det tog inte lång tid innan dess stora fördelar konstaterades: Anslutningen var justerbar och oerhört snabba att installera. På plats minimerades även grävdjupet radikalt och behovet av stag eliminerades. Med det nya sättet att ansluta pelare blev byggprocessen fyra gånger snabbare än med andra lösningar på marknaden.
Bättre med tiden
Det har gått lång tid mellan 80-talet och idag, men tekniken är fortfarande densamma.
"Grundkonceptet har utvecklats genom åren för att möta behoven hos konstruktörer och entreprenörer", säger Jorma Kinnunen, Senior Manager för FoU avdelningen. Exempelvis genom att vi i början av 90-talet utvecklade en lättare version av pelarskon.
Uppfyller standarderna
Idag har många av Peikkos kärnprodukter både ett ETA godgännande och en CE märkning, samt lokala godkännanden som skiljer sig mellan olika länder. ”Internationella godkännanden har alltid varit viktiga för Peikko eftersom tekniska godkännanden är det bästa sättet att deklarera våra produkters prestanda”, förklarar Kinnunen.
”Vi följer utvecklingen av byggnads- och konstruktionsstandarder mycket noga, vilket i sig är en krävande uppgift. Vi verkar i många länder och matchar lokala krav från land till land. ”